Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Over twee weken is het zover. Dan mag ik weer op fotoreis met een groep enthousiaste deelnemers naar de zuidkust van IJsland. Ik heb inmiddels een vaste paklijst klaarliggen met de spullen die ik voor zo’n reis echt niet moet vergeten mee te nemen. Maar hoe kun je je verder voorbereiden op een fotoreis?

 

Regel je de reis zelf, dan is het handig om van tevoren mooie fotolocaties uit te kiezen. Dat scheelt je ter plekke een hoop tijd en gezoek.

Ga je mee met een georganiseerde fotoreis dan kun je wat dit punt betreft lekker achterover leunen. Je reisleider heeft het onderzoek dan al voor je gedaan en brengt je naar de allermooiste plekjes.

 

Vervolgens is het belangrijk om je apparatuur van tevoren even goed na te kijken. Werkt alles zoals het moet en zitten er geen vlekjes op je sensor?

Moeten er toch wat vlekjes worden verwijderd? Ga dan naar een erkend service center voor jouw cameramerk. Zij weten alles over jouw camera en controleren meteen of alles nog naar behoren werkt.

Zelf bracht ik vandaag mijn camerabody’s naar het Nikon Service Point in Beverwijk voor een check & clean. Wat een vriendelijke mensen en een snelle service, heerlijk!

Kijk ook meteen even na of er nog foto’s op je geheugenkaartjes staan. Heb je deze al gekopieerd naar jouw foto-opslag en er een back-up van gemaakt? Zo ja, dan kun je je kaartjes formatteren en lekker met lege geheugenkaartjes op stap.

Ik adviseer om tijdens een fotoreis elke avond je foto’s te kopiëren en te back-uppen. In datzelfde kader is het dus ook nuttig om meteen even te controleren of er nog voldoende opslagruimte op de harde schijf van je laptop en/of je draagbare back-up schijf zit.

 

De condities op reis zijn vaak net even anders dan wanneer je in Nederland gaat fotograferen. Als het kan, oefen dan in de buurt alvast in omstandigheden die zoveel mogelijk lijken op de reiscondities die je verwacht.

Je kunt je bijvoorbeeld voorbereiden door alvast eens op een regenachtige dag of bij flinke wind te gaan fotograferen. Is je kleding en je fototas wel goed waterdicht? En blijft je statief ook bij een windvlaag gewoon rechtop staan? Mooi 🙂

Als je van plan bent om op reis ook nachtfoto’s te maken, zoals bijvoorbeeld van het noorderlicht. Zorg dan dat je hier in Nederland (of België) alvast oefent met fotograferen in de nacht. Want je camera in het donker instellen is echt heel wat anders dan bij daglicht.

 

Voorbereiden voor het fotograferen van noorderlichtNoorderlicht in IJsland. Het instellen van je camera in het donker is heel wat anders dan bij daglicht 😉

 

En mocht je geïnteresseerd zijn in het noorderlicht. Tijdens de online training “Noorderlicht: van sprookje tot disco” geef ik nog veel meer tips over het fotograferen hiervan.

Zin om morgenavond mee te doen? Meld je dan gratis aan via deze link. Dan kun je je meteen goed voorbereiden op het fotograferen van het noorderlicht!

Hartelijke groeten,

Toine