Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

“Hoe maak ik een speciale foto waar mensen naar willen blijven kijken?” Dit is de vraag die Corrie mij laatst stelde. Tja, het wow-effect in je foto is iets wat iedereen graag wil bereiken, denk ik. Maar wat maakt nou dat je naar een foto wilt blijven kijken?

 

Aandacht

Als je wilt dat iemand langer naar je foto kijkt, moet je om te beginnen de aandacht van de kijker naar je foto trekken. En vervolgens moet je ervoor zorgen dat je die aandacht vasthoudt.

Het is natuurlijk heel persoonlijk wat iemand mooi of interessant vindt in een foto. Maar in foto’s die door velen gewaardeerd worden zijn toch verschillende elementen aan te wijzen die vaak terugkomen.

 

Techniek

Dit soort foto’s zitten technisch goed in elkaar. De belichting is zo gekozen dat er zowel in de lichte als in de schaduwpartijen nog details zichtbaar zijn. De scherpte ligt op het juiste punt. En de kleuren zijn natuurgetrouw.

 

detail van gletsjerijsDetail van gletsjerijs in een ijsgrot onder de Breiðamerkurjökull gletsjer in IJsland.

 

Beeldopbouw

Zulke foto’s hebben ook een sterke compositie. Er zit vaak diepte in die gecreëerd wordt door een krachtig lijnenspel of het gebruik van een voorgrond / midden / achtergrond. De aandacht wordt gericht op het onderwerp met behulp van licht- en kleurcontrasten, een beperkte scherptediepte en/of een rustige achtergrond.

 

Rode vissershuisjes op de LofotenRode vissershuisjes op de Lofoten in Noorwegen.

 

Emotie

Foto’s waar je naar blijft kijken roepen een sterke emotie op. Het onderwerp is mooi of interessant om naar te kijken. De foto vertelt een verhaal. En de kijker kan zich verplaatsen in of verwonderen over het beeld dat jij gecreëerd hebt.

 

portret van een sneeuwmakaakEen Japanse makaak neemt een bad in een warme bron tijdens een heftige sneeuwbui in Jigokudani Yaen-koen, Japan.

 

Het wow-effect

Of een foto voor jou het wow-effect creëert, is dus heel persoonlijk. Een tip die ik je wil geven is om voor jezelf uit te zoeken welke elementen in een foto voor jou belangrijk zijn. Naar wat voor soort foto’s blijf jij graag langer kijken?

Een van de manieren om dit uit te zoeken is door het werk van anderen te bekijken. Maar het is ook heel nuttig om je eigen fotoarchief eens door te lopen. Als een foto er voor jou uitspringt, sta er dan eens bij stil welke aspecten in de foto je aanspreken.

Een andere manier is om je werk te (laten) bespreken. Anderen kijken met een frisse blik naar jouw beelden en dit kan hele waardevolle feedback opleveren. Die jouw kijk op (je eigen) fotografie beïnvloedt.

Zelf vind ik het bijvoorbeeld heel fijn wanneer je steeds meer kunt ontdekken in een foto naarmate je langer kijkt. Dus als je de foto voor een tweede, derde of vierde keer bekijkt, dat dan steeds andere dingen opvallen en dat je nieuwe details ontdekt.

 

Wat creëert voor jou het wow-effect?

Welke aspecten maken voor jou dat je langer naar een foto wilt blijven kijken? Ik ben heel benieuwd! Zet je het even hieronder in het reactieveld?

 

Zelf hiermee aan de slag?

Zou je zelf weleens aan de slag willen met de beeldopbouw in je foto’s. En zou je willen leren hoe je in een foto datgene laat zien wat jou aansprak op het moment dat je de foto maakte? Klik dan op deze link voor meer informatie over de workshop Hoe zíé je dat?