Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Voor het fotograferen van landschappen ben ik een groot voorstander van het gebruik van een statief.
Vooral wanneer je met filters aan de slag gaat, is het heerlijk om vanaf statief te werken.
Maar het bij je hebben van een statief heeft ook één heel groot nadeel.

 

M’n statief is een van mijn favoriete accessoires. Het geeft je de mogelijkheid om lange sluitertijden te gebruiken zonder beweging van de camera. Je kunt eenvoudig filters wisselen. En nauwkeurig je compositie bepalen en scherpstellen.

Maar er kleven ook nadelen aan. Je moet hem dragen naar die ene mooie plek waar je foto’s wilt maken; ook wanneer de auto daar niet in de buurt kan komen. Maar goed, alles voor een foto van dat prachtige uitzicht. Dus je neemt je statief mee.

 

Statief mee de gletsjer op
Statief mee achterop de rugzak, ook als ik 4 km heen en terug ga wandelen op een gletsjer in IJsland 🙂

 

Aangekomen op de fotolocatie loop je naar een mooi punt waarvandaan je kunt fotograferen. Je schouders zijn je dankbaar dat je die zware tas even neer kunt zetten en lekker kunt gaan fotograferen. Je pakt je camera, zet hem op het statief, kiest een compositie en gaat aan de slag.

Hierin schuilt nu precies het gevaar.

Daar waar je je statief neerzet, begin je vaak ook met fotograferen.

 

Tip voor het fotograferen vanaf statief

Als je op een fotolocatie bent aangekomen, laat dan je statief even voor wat het is. Ga met je camera in de hand eerst de locatie eens goed verkennen. Maak een aantal “schets-foto’s” om te zien welk standpunt en welke compositie goed werken.

Heb je een mooi standpunt gevonden? Zet dan pas je statief neer en stel hem in op de door jou gekozen hoogte.

Op deze manier ondersteunt je statief de foto die jij wilt maken. In plaats van dat de positie van je statief bepaalt vanuit welk standpunt jij gaat fotograferen.

 

Herken je dit? Laat hieronder dan even een reactie achter.

 

Vond je dit een nuttige tip? En zou je graag nog veel meer van mij willen leren over landschapsfotografie en/of het gebruik van filters?

Je kunt een dag met mij mee op pad. Tijdens deze dag geef ik je heel veel handige tips & tricks en ga je vooral lekker zelf aan de slag om te oefenen. Kijk hier voor de mogelijkheden.