Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

De zomervakantie is weer officieel van start gegaan. Misschien ga jij er in je eentje op uit, of ga je deze zomer lekker met de kinderen op vakantie. Wat je ook gaat doen, vraag jij je tijdens het inpakken ook altijd af of je niet iets vergeten bent?


 

Hieronder vind je een checklist van fotospullen die je in ieder geval niet moet vergeten om mee te nemen. En natuurlijk heb je altijd je eigen favoriete dingen die je mee wilt nemen…

 

1. Camera & lenzen

Uiteraard denk je aan je camera. En als je meerdere lenzen hebt, dan wil je die waarschijnlijk ook meenemen. Bedenk dan wel of je ze de hele tijd wilt dragen, of dat je ze ergens veilig kunt achterlaten. Neem anders alleen die lenzen mee, die je echt wilt gebruiken.

 

2. Geheugenkaartjes & cardreader

Waarschijnlijk zit er wel een geheugenkaartje in je camera, maar een reservekaartje kan nooit kwaad. En ben je van plan heel veel te gaan fotograferen, neem dan meerdere geheugenkaartjes mee. Vergeet ook je cardreader niet, als je de foto’s op je laptop wilt kunnen bekijken.

 

3. Batterijen, oplader & wereldstekker

Je camera-batterij moet natuurlijk ook mee en als je het hebt, ook graag een reserve-exemplaar. Maar vergeet vooral je oplader niet! Anders heb je na een dag of twee niets meer aan je camera… En ga je naar een land waar ze andere stopcontacten hebben? Dan komt een wereldstekker heel goed van pas.

 

4. Back-up mogelijkheid

Schiet jij graag veel foto’s? Dan is het belangrijk dat je iets meeneemt om je foto’s op te back-uppen. Bijvoorbeeld je laptop en een draagbare externe hard drive. Elke avond een back-up maken is natuurlijk altijd verstandig. Maar zeker wanneer je je geheugenkaartjes opnieuw gaat gebruiken tijdens je vakantie is het essentieel om een back-up systeem mee te nemen.

 

5. Lenzendoekje & blaasbalgje

Niks zo vervelend als een vieze lens. En dat wordt ‘ie nog weleens op vakantie. Bijvoorbeeld wanneer je in de spray van een waterval staat, of gezandstraald wordt op het strand 😉 Een blaasbalgje en/of een lenzendoekje kunnen dan grote uitkomst brengen! Meerdere lenzendoekjes meebrengen is ook niet onverstandig als je naar een nat gebied gaat…

 

6. Statief en/of rijstzak

Ondersteuning van je camera is heerlijk als je in donkere omgevingen fotografeert, of gewoon graag met lange sluitertijden speelt. Een statief of rijstzak is dan onmisbaar!

 

7. Prettige tas

De meeste camera’s wegen best wel wat. Om ook je rug een fijne vakantie te bezorgen raad ik je aan een prettige tas te kiezen. Ben je veel in steden, dan is het ook handig als je tas niet schreeuwt dat het een cameratas is. Een fijne onopvallende dagrugzak kan dan bijvoorbeeld heel goed dienst doen, zolang je camera en lenzen er veilig in opgeborgen kunnen worden.

 

8. Regenbescherming

Staat je camera vaak bloot aan de elementen, dan kan het handig zijn om een regenhoes voor je camera in te pakken. Ben je veel buiten, dan is het misschien nog wel belangrijker om goede regenkleding voor jezelf mee te nemen en een waterdichte tas, of tas met goede regenhoes voor je cameraspullen.

 

9. Zonnebrand & anti-insectenspray

Zorg niet alleen voor je camera, maar ook voor jezelf! Als je druk bezig bent met fotograferen, heb je meestal niet door dat je aan het verbranden bent. Zorg dus dat je je van tevoren goed insmeert. En ga je naar een gebied met muggen of andere vervelende beestjes? Vergeet dan ook geen anti-insectenspray mee te nemen.

 

10. Wandelkaart / GPS & lijstje met fotografiewensen

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker voor fotografie. Het is altijd prettig om een goede (staf)kaart of GPS bij je te hebben tijdens een wandeling. En als je van tevoren weet waar je naartoe gaat, kun je ook een wensenlijstje maken van dingen die je graag wilt fotograferen en deze alvast op je kaart aangeven.

 

Niks vergeten?

Heb jij nog andere tips voor dingen die je echt niet moet vergeten op reis?
Laat ze dan zeker even achter in het commentaarveld hieronder!
Vragen zijn natuurlijk ook altijd welkom.

 

Ken je nog iemand voor wie deze tips ook handig zijn?
Deel ze dan even via je social media (via de knoppen onderin).
Of stuur de link van deze pagina per e-mail.
Bedankt alvast!

 

Leesvoer voor onderweg

Kun je nog wat digitaal leesvoer voor op vakantie gebruiken?
Download dan mijn gratis e-books voor onderweg.

 

Een hele fijne vakantie toegewenst!

 

 

Dit artikel werd ook gepubliceerd op natuurfotografie.nl.