Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Mijn adem hapert
Ik word omringd
Door koud water
IJs tegen m’n huid
Focus
Mijn ademhaling
Nu rustig
In en uit
Kopje onder
Het ijs sluit zich
Boven mijn gezicht
Vervormde geluiden
Tinkelend ijs
Stilte
In mij
En om mij heen
Boven water
Een diepe ademteug
Ontspanning
Totale overgave
Warmte
Van binnenuit
Een lach
Dankbaar
Stap ik
Het ijsbad uit

 

Afgelopen weekend was ik met vrienden samen voor ademwerk, meditatie en koude-training. We wisselen dat af met wandelen in de natuur en mooie gesprekken rond het kampvuur. Heerlijk, daar laad ik helemaal van op 🙂

De koude brengt me in een flow state-of-mind. Het creëert voor mij focus en een diepe verbinding met waar ik mee bezig ben. In het geval van een ijsbad, is dat focus op m’n ademhaling en verbinding met mezelf. Maar ik gebruik het ook in mijn fotografie…

Detail van ijs in een ijsgrot in IJsland.

Detail van de wand in een ijsgrot in IJsland. Fotograaf: Toine Westen.

Met hoge laarzen aan waadden we door de smeltwaterstroom. Het water kwam tot halverwege m’n kuiten. Toen we de gang door waren, kwamen we in de kamer van de ijsgrot. Wow! Dit was een van de indrukwekkendste natuurverschijnselen die ik ooit had gezien.

Ik werd omringd door een ruimte met alle kleuren blauw. Variërend van wit tot diep zwart en alle ijsblauwe tinten ertussenin.

Het plafond van de kamer was grotendeels donker. Vulkaan-as zat gevangen in het gletsjerijs en liet geen sprankje licht door. Maar één strook bestond uit helder ijs. Het licht speelde hierdoorheen en accentueerde de prachtige, golvende vormen.

Deze ene baan van magisch licht in een donkere omgeving deed me denken aan een ander natuurfenomeen: het noorderlicht. En deze ijsgrot werd dan ook heel toepasselijk de Aurora Ice Cave genoemd.

Het licht trok me als een magneet naar zich toe. Ik móést het vastleggen op de gevoelige plaat en ik wilde het uit die ene hoek fotograferen. Dus kroop ik alsmaar verder opzij in de grot.

Toen ik eindelijk de goede hoek te pakken had, bleek ik me in de smeltwaterstroom te bevinden. Ik had een heel laag standpunt. En om door mijn zoeker te kunnen kijken, moest ik achter mijn statief hurken.

Gelukkig had ik een regenbroek aan, want inmiddels zat ik dus tot boven m’n enkels en met m’n billen in het water. En je kunt je misschien een voorstelling maken van de temperatuur van de smeltwaterstroom die stroomopwaarts op de gletsjer ontstaan was 😉

Ik ging volledig op in de kleuren en de vormen van het ijs. De koude gaf me een helderheid in m’n brein, waardoor ik precies wist wat ik wilde doen. Ik was volledig in de flow. En de ene compositie na de andere rolde uit m’n camera.

De koude van de smeltwaterstroom bracht me in de flow

De koude van de smeltwaterstroom in een ijsgrot in IJsland bracht me in een flow state-of-mind. Deze foto ontving een eervolle vermelding in de Amerikaanse natuurfotowedstrijd Big Picture, waar ik zeer dankbaar voor ben.
Fotograaf: Toine Westen.

En het wonderlijke? Ik heb het geen moment koud gehad. Het menselijk lichaam is tot zoveel meer in staat dan wat we meestal denken. Ik blijf me daarover verwonderen 🙂

Deze ervaring was mijn eerste kennismaking met een ijsgrot, inmiddels alweer jaren geleden. Ondertussen heb ik al vele verschillende grotten mogen ontmoeten. Het leuke is dat ze altijd anders zijn: groot, klein, donker of licht. Het is iedere keer een verrassing.

Een zuil van licht in een donkere ijsgrot in IJsland.

Een zuil van licht in een verder overwegend donkere kamer in een ijsgrot in IJsland.
Fotograaf: Toine Westen.

In november ga ik weer op pad naar IJsland en staat er ook weer een privé ijsgrot-excursie van een hele dag op het programma. En ik ben natuurlijk reuzenieuwsgierig wat voor een ijsgrot we deze keer mogen verkennen.

Met een klein groepje dompelen we ons onder in de prachtige, ruige natuur van IJsland en maken we kans op het noorderlicht.

Zin om mee op avontuur te gaan? Alle info over deze fotoreis vind je via deze link en als je voor 1 oktober boekt, kan ik jouw datumvoorkeuren nog meenemen voor het plannen van de masterclass noorderlichtfotografie, die ik voorafgaand aan de reis geef. Wie weet zie ik je dan!

Goed weekend alvast,

Toine