Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Deze week kampeerden wij op het prachtige eiland Schiermonnikoog.
Wist je dat bijna het gehele eiland een Nationaal Park is?

Toen ik even in m’n eentje een wandelingetje maakte, had ik een onverwachte ontmoeting…

 

Na een stukje door het bos gelopen te hebben, kwam ik weer uit op een fietspad. Een eindje verderop zag ik opeens een vogeltje landen.

Het sloeg heftig heen en weer met z’n kop.

Ik was wel benieuwd met wat voor een lekker hapje het bezig was, dus liep voorzichtig wat dichterbij tot ik het goed kon zien.

Het bleek een zanglijster te zijn, die een slakkenhuis kapot sloeg om de slak op te kunnen peuzelen.

Ik vind het altijd een cadeautje wanneer ik naar het natuurlijke gedrag van een dier kan kijken, zonder dat het zich bedreigd voelt.

Helaas duurde de ontmoeting maar kort. De vogel schrok van de tegemoetkomende fietsers en vloog op.

 

fotograferen van dieren
Nadat de zanglijster met de slak gevlogen was, bleef slechts het slakkenhuis in stukken achter (foto genomen met een iPhone 5).

 

Wat deze ontmoeting voor mij wederom bevestigde, is dat het heel veel uitmaakt hoe je een dier benadert.

Daarom leek het me leuk om je de volgende tips te geven.

 

7 tips voor het fotograferen van dieren

 

1. Maak geen onverwachte bewegingen en geluiden
Dieren schrikken vaak van plotselinge bewegingen en geluiden. Wanneer je een dier rustig benadert, is de kans veel groter dat het je niet als een bedreiging ziet, waardoor het gewoon doorgaat waar het mee bezig is. Dit geeft jou de mogelijkheid om het dier te observeren.

 

2. Loop niet direct op een dier af
Het hangt erg af van de soort die je probeert te benaderen, maar het kan helpen om niet direct op het dier of de groep met dieren af te lopen. Met een zigzaggende beweging val je minder op. En andere soorten zijn zo schuw dat een schuilhut een beter idee is.

 

3. Kijk het dier niet recht in de ogen
Sommige dieren kunnen heel agressief reageren, wanneer je ze recht in de ogen aankijkt. Kijk daarom naar een ander punt of kijk door de zoeker van je camera, dan voelen ze zich niet aangevallen.

 

4. Val zo min mogelijk op
Draag kleding die zo veel mogelijk lijkt op de kleuren en structuren van de omgeving. Dieren kunnen vaak goed contrasten herkennen. Ook herkennen ze de menselijke gestalte en lichte huidskleur. Bedek daarom je handen en gezicht.

 

5. Maak je klein
Wanneer je rechtop staat, ben je voor sommige dieren heel groot. Door je klein te maken, kom je op ooghoogte met de dieren en ben je daardoor minder bedreigend. Bovendien val je zo veel minder op.

 

6. Gebruik een telelens of verrekijker
Sommige dieren kun je (in een bepaald seizoen) beter helemaal niet van dichtbij naderen. Bijvoorbeeld wanneer ze rusten en op krachten komen voor de volgende jacht. Gebruik in zo’n geval een (super)telelens en/of teleconverters om de dieren te fotograferen, of bekijk ze met een verrekijker.

 

7. Let op het gedrag van de dieren!
Door het gedrag van de dieren te kennen, kun je ze vaak veel dichter naderen, of hen jou laten benaderen. Let in ieder geval altijd goed op het gedrag van de dieren. Lijken ze bang voor je te zijn? Laat ze dan met rust en trek je rustig weer terug. Het laatste dat je wilt, is de dieren verstoren.

 

Heel veel plezier met het fotograferen van dieren!

 

Heb jij nog aanvullende tips?

Als je nog aanvullende tips of vragen hebt, zet ze dan hieronder even in de comments!
Dit kan anderen weer verder op weg helpen.

En ken je nog mensen die dit wellicht een interessant artikel vinden?
Stuur het dan even door, of share het op je social media. Thanx!