Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Zondagavond reden we terug van de Veluwe richting Leiden. Onderweg werden we getrakteerd op schitterende luchten. Vanuit de auto kon ik het niet fotograferen, maar ik kon er wel naar kijken en van genieten 🙂

De kleur van de hemel verliep van helder blauw boven ons naar warme oranje tinten hoe lager je keek. Net boven de horizon waren wolken zichtbaar. Ze staken donker af tegen de lucht met een stralend gouden randje.

 

Zo’n licht randje wordt binnen de fotografie ook wel een rim light genoemd. Dit wordt vaak toegepast in portretfotografie. Maar ook in natuurfoto’s kun je er gebruik van maken.

Je krijgt zo’n randje als je tegen het (zon)licht in fotografeert. En het wordt extra duidelijk als de achtergrond donker van kleur is.

Vaak is het wel even zoeken naar de goede invalshoek om het lichtrandje goed zichtbaar te maken. In de studio kun je je lamp even verplaatsen, maar dat is met de zon zo lastig 😉

 

Het sterkste effect zie je als de rand van wat je fotografeert een beetje harig of pluizig is. Bijvoorbeeld de vacht van een wit schaap met tegenlicht.

In onderstaande foto zie je een voorbeeld, waarbij de haren van jong beukenblad de lichte randjes rond de bladeren vormen.

Jonge beukenbladeren met een gouden randje

Jonge beukenbladeren met een gouden randje.

Deze foto maakte ik een paar jaar geleden in het Hallerbos. De wilde boshyacinten vormen in dit beeld de donkere, paarse achtergrond.

Ik fotografeerde deze bladeren in de tweede helft van april. Dus als je het leuk vindt, kun je komende week, of de week daarna eens op zoek naar jong beukenblad om hiermee te oefenen.

 

Heb jij in je natuurfoto’s ook weleens een rim light vastgelegd? Ik ben benieuwd op welke onderwerpen je dat hebt toegepast. Ik lees het graag hieronder bij de comments!

Zonnige groeten!

Toine

 

P.S.

Morgenavond geef ik het webinar “Noorderlichtfotografie: van sprookje tot disco”.

Aan de hand van vele noorderlichtfoto’s neem ik je mee op reis naar Scandinavië. En onderweg leg ik je uit hoe je zelf ook zulke foto’s kunt maken.

Zin om mee te doen? Via deze link kun je je gratis aanmelden: https://www.fotograferenindenatuur.nl/webinar/.