Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

De zonnewende is voor mij een bijzondere dag. Twaalf-en-een-half jaar geleden trouwden Hugo en ik op de zomer-zonnewende. De dag waarop het het langste licht is.

Vandaag om 11:02 is de winter-zonnewende. Na maanden van steeds korter wordende dagen, keert dit proces vandaag weer om. De dagen gaan weer langer worden.

Onze voorouders vierden de terugkeer van het licht met veel vuur. En ook ik zal vandaag een kaars aansteken om dit mooie moment in de cyclus van de seizoenen te vieren.

Licht is een bijzonder gegeven. Het leven op aarde is ervan afhankelijk. En het geeft je de mogelijkheid om te kunnen zien.

Voor ons – als fotografen – is licht dan ook het belangrijkste ruwe materiaal waar we mee kunnen werken. Zonder licht een zwart vlak, met te veel licht een volledig wit beeld. Wij proberen het licht in de foto zΓ³ uit te balanceren dat een mooi sfeerbeeld ontstaat.

Bear-grass in het volle licht, lijkt net op een vuurpijl.

Bear-grass in het volle licht tijdens een boswandeling in Canada. Fotograaf: Toine Westen.

Deze foto van bear-grass maakte ik tijdens een prachtige boswandeling op onze huwelijksreis in Canada. Hier en daar viel het licht op open plekken tussen het bladerdak door.

Onderweg kwamen we meerdere van deze planten tegen. Maar ik koos ervoor om specifiek dit exemplaar te fotograferen, omdat de bloem in het volle licht stond. Terwijl het licht in de achtergrond juist afwezig was. Hierdoor lijkt de bloem naar voren te komen in de foto.

Ook toen al deed deze bloem me aan een vuurpijl denken.

Ik wens je voor vandaag een mooie zonnewende en alvast fijne feestdagen, een veilige jaarwisseling en een gezond 2021! En natuurlijk ook prachtig licht in het nieuwe jaar πŸ™‚

Liefs,

Toine

 

P.S. Heb jij nog mooie fotografische plannen voor de kerstvakantie en / of het nieuwe jaar? Ik lees het graag in de comments hieronder!