Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

De laatste weken is hier een stevige competitie tussen de seizoenen gaande. Terwijl het afgelopen weekend in Nederland heerlijk terrasjesweer was, kwamen hier op Lofoten dikke sneeuwvlokken naar beneden en was het volledig wit. Koning winter liet nog even flink van zich horen.

Competitie tussen de seizoenen: koning winter versus het voorjaar

Competitie tussen de seizoenen: koning winter versus het voorjaar; deze foto maakte ik op 8 mei op Lofoten, Noorwegen. Fotograaf: Toine Westen.

Maar de lente is ook zeker begonnen haar intrede te maken en gaat de competitie met de winter aan. Ik hoor het aan de vogels hier in de buurt. Velen zijn alweer teruggekomen van hun lange trektochten naar het zuiden. Sommigen trekken nog noordelijker, maar een groot deel blijft op Lofoten voor de zomer.

Ook de tuin laat tekenen van het voorjaar zien. Tussen het bruine gras komen de eerste groene puntjes boven. In de wilgen zitten katjes en de berken staan op het punt van uitlopen.

De katjes in de wilgen kondigen de lente aan

De katjes in de wilgen in onze tuin kondigen de lente aan 🙂
Fotograaf: Toine Westen.

Vlakbij ons huis broedt een paartje moerassneeuwhoenders. Zij maken een heel kenmerkend geluid en laten in deze tijd regelmatig van zich horen. Hun sneeuwwitte verendek is inmiddels van kleur veranderd en een stuk donkerder geworden. Heel nuttig, want camouflage en stilzitten is hun belangrijkste bescherming tegen roofdieren.

De hermelijn heeft ook zijn majestueuze witte winterkleed met een zwart puntje aan z’n staart verruild voor een bruine zomervacht. Af en toe zien we er eentje pijlsnel voorbij springen. En soms blijft er een wat langer staan om te “kegelen”, waarbij ze op hun achterpoten gaan staan om de omgeving te inspecteren. Daar ben ik dan weer dankbaar voor, want dat biedt mij de mogelijkheid om ze wat beter te kunnen bekijken.

Kegelende hermelijn in zomervacht.

Kegelende hermelijn in zomervacht tussen de besneeuwde graspollen.
Fotograaf: Toine Westen.

En vorige week zijn de eerste lammetjes geboren op de boerderij van vrienden van ons. Het kleine hummeltje op onderstaande foto is nog maar een paar uur oud… En alhoewel ze nu nog eventjes op stal staan, zullen deze schapen binnenkort weer de bergen in gaan om daar de zomer door te brengen.

Pas geboren lammetje.

Dit pasgeboren lammetje is nog maar een paar uur oud.
Wat een voorrecht om zo dichtbij te mogen komen van het moederschaap.
Fotograaf: Toine Westen.

En ook ik sta te trappelen om weer lekker de berg achter ons huis te beklimmen en van het schitterende uitzicht te genieten 🙂

Ik wens je een mooie week toe!

Toine

 

P.S. Ondanks dat ik uitkijk naar het voorjaar en de zomer, ben ik in gedachten ook al een beetje met het najaar bezig. In november staat mijn fotoreis naar IJsland namelijk weer op de planning. Hij staat pas kort online en de eerste reserveringen zijn al binnen 🙂

Mocht het fotograferen van watervallen, ijsgrotten en noorderlicht in de ruige natuur van IJsland je aanspreken? Via deze link lees je hoe je mee kunt gaan op dit avontuur!