3 tips om vaker te kunnen fotograferen

Natuurlijk wil ik beginnen met je het allerbeste toe te wensen voor 2016. Op een jaar met goede gezondheid, heel veel liefde, prachtig licht en bijzondere momenten!

Vind jij het ook heerlijk om te gaan fotograferen in de natuur, maar doe je het eigenlijk niet zo vaak als je zou willen? Deze week geef ik je drie tips om het je dit jaar makkelijker te maken tóch te gaan.

 

Tussen Kerst en Oud en Nieuw waren wij (m’n man, m’n zoontje van zes en ik) dit jaar lekker thuis. Heerlijk een beetje rommelen in huis en verder weinig afspraken. Dat gaf me mooi de tijd om terug te blikken op 2015. En om mooie plannen te maken voor 2016!

Een van de dingen die ik me realiseerde, is dat ik voor mezelf wel duidelijk heb wat ik graag wil bereiken met Fotograferen in de natuur, maar dat ik dat nog nooit goed naar buiten heb gecommuniceerd.

 

Mijn passie is de natuur.

 

De natuur is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Iedere keer wanneer ik ga wandelen, kan ik me verwonderen over de schoonheid en vindingrijkheid van de natuur. En daarbij maakt het eigenlijk niet uit of ik een nieuwe omgeving verken, of me juist op zeer bekend terrein begeef.

Daarnaast brengt de natuur mij ontspanning. Door de rustige omgeving lijken mijn gedachten zich haast als vanzelf te ordenen. En na een heerlijke bos- of strandwandeling kom ik altijd met meer energie terug dan dat ik erheen ging.

 

Toen ik jaren geleden begon met fotograferen, deed ik dat vooral tijdens mijn vakanties. Ik wilde me de mooie plekken die ik bezocht levendig kunnen blijven herinneren. En daarom legde ik ze vast op foto’s.

Inmiddels zijn mijn eigen herinneringen niet meer de enige drijfveer voor mijn fotografie. Ik wil ook graag dat mijn zoontje – en later ook zijn eventuele kinderen en kleinkinderen – weet hoe de natuur er nu uitziet.

En daarmee kom ik bij een nog veel belangrijker punt. Ik hoop dat mijn zoon later met zijn (klein)kinderen kan genieten van een natuur die net zo mooi en divers is, als de natuur zoals wij die nu kennen. En om dat te kunnen bereiken, moeten we nu respectvol met de natuur omgaan.

 

Door mijn foto’s en kennis over natuur- en landschapsfotografie te delen, wil ik jou en anderen graag inspireren. Ik vind het ontzettend leuk om je te helpen met het zetten van de volgende stap in je fotografie. Zodat jij natuurfoto’s maakt waar je trots op bent en die je vol enthousiasme weer laat zien aan anderen.

Ik geloof dat niet alleen ik, maar ook jij op die manier de mensen om je heen kan inspireren om met respect met de natuur om te gaan. Zodat we – ook in de toekomst – van de natuur kunnen blijven genieten.

 

Nou, dat was een wat langere introductie dan je van me gewend bent. Maar dit leek me een mooi moment om je eens te vertellen waarom ik de dingen doe die ik doe. Waarom ik mijn blogartikelen schrijf en waarom ik fotografieworkshops geef.

 

Jouw verhaal

Ik ben ook heel benieuwd naar jouw verhaal. Waarom jij fotografeert in de natuur, waar je tegenaan loopt en wat je graag zou willen leren. Want op basis van jouw antwoorden, kan ik mijn tips beter op jou afstemmen. En met betere tips maak je weer mooiere foto’s 🙂

Zou je onderstaande vragen voor me willen beantwoorden? Dat kan onderaan dit blog, waardoor je misschien ook andere lezers inspireert. Maar het mag ook gewoon per mail (via contact), als je dat fijner vindt.

 1. Waarom fotografeer jij natuur en/of landschappen?
 2. Waar loop je nu tegenaan in je fotografie?
 3. Wat doet dat precies met je?
 4. Wat zou je echt graag willen leren over natuur- en landschapsfotografie?
 5. Hoe vaak fotografeer je in de natuur?
 6. Op welk niveau schat jij jezelf in?
  • beginner: je kunt je camera nog niet handmatig instellen of hebt hier moeite mee
  • gevorderde: je kunt zonder problemen je camera handmatig instellen
  • vergevorderde / semi-pro: je exposeert en/of verdient af en toe geld met je foto’s
  • professional: je verdient (een deel van) je inkomen op basis van fotografie

 

Fotografeer je niet zo vaak als je zou willen?

Vind jij het ook heerlijk om te gaan fotograferen in de natuur, maar doe je het eigenlijk niet zo vaak als je zou willen? Hieronder geef ik je drie tips om het je dit jaar makkelijker te maken tóch te gaan.

 

1. Plan fotodagen van tevoren in
Door dagen in te plannen in je agenda, creëer je ruimte voor jezelf en je fotografie. Op die manier kruipt er niet stiekem een afspraak halverwege de dag in je agenda, waardoor je niet op pad kunt gaan.

Dit heeft drie voordelen. Allereerst ga je lekker een dag de natuur in en met je fotografie aan de slag. Ten tweede besteed je je tijd aan iets dat je leuk vindt. En tot slot laat je je gedachten even helemaal varen en kom je ontspannen en met meer energie weer terug.

 

2. Maak een afspraak met iemand anders
Wanneer je samen met iemand afspreekt die ook graag in de natuur fotografeert, heb je een stok achter de deur om ook echt te gaan. Je zegt dan minder snel de afspraak af.

Bovendien is het gezellig om je ervaringen met iemand te delen. Maak er een leuk uitje van en haal achteraf nog eens samen herinneringen op aan die mooie dag.

 

3. Laat je niet tegenhouden door het weer
Uiteraard adviseer ik je niet om bij gladheid en ijzel de weg op te gaan. Maar een beetje regen kan helemaal geen kwaad en laat de kleuren in je foto’s spreken. Mist kan storende elementen laten verdwijnen. En sneeuw geeft de natuur een totaal andere aanblik.

Bij regen en sneeuw is het natuurlijk wel handig om je apparatuur en jezelf goed tegen het vocht te beschermen. Maar laat je eens verrassen door wat de verschillende weersomstandigheden je voor een foto’s op kunnen leveren.

 

ToineWesten_20141105__DSC9146
Ook zware bewolking kan veel sfeer aan je foto’s toevoegen; IJsland, 6 s | f / 11| ISO 100 | 52 mm.

 

Wat ga jij doen om dit jaar vaker op pad te gaan? Laat het hieronder in de reacties even weten.

Heel veel fotografieplezier in 2016!

21 thoughts to “3 tips om vaker te kunnen fotograferen”

 1. Hoi Toine,

  door omstandigheden wat laater, maar nu dan toch de antwoorden op je vragen 🙂

  1. een super ontspanning.
  2. de composite is niet altijd wat ik wil, maar dat is bij vogel en dierfotografie ook niet altijd te regisseren.
  3. blijven proberen en veeeel geduld maar het helpt natuurlijk wel als je het gedrag van het dier weet
  4. het effect van over / onderbelichten
  5. afhankelijk van het seizoen, maar wel weekelijks.
  6. ik kan zonder problemen mijn camera handmatig instellen, dus gevorderde…

  Verder nog bedankt voor je leuke in informatieve nieuwsbrief en ik ben benieuwd naar je foto’s van de sneeuwmakaken.

  Groet, Geert

 2. Hoi Toine
  Ik ben een beginner
  Heb mijn toestel redelijk door.
  Werk veel met de M stand
  Moeite met verticale panorama opname´s, horizontaal geen probleem
  Zit vaak met het probleem om de achtergrond onscherp te krijgen, vaak mislukt het.
  Groeten Wim

 3. Allereerst een gezond en gelukkig 2016

  1.In de natuur vind ik mijn rust
  2. Waar ik vooral tegnaan loop is de compositie en verschillend licht per dag
  3.Dat ik baal als ik de fotos ziet en soms ook onscherp zijn
  4. compositie en hoe ik met t licht om moet gaan
  5. veel te weinig zo’n 1 x per 2 weken
  6.gevorderde

  Grts ton

 4. Ik fotografeer natuur en landschap omdat het elke keer weer anders is bv alleen al ondergaande zon je denkt weg te gaan kijkt nog een keer achterom en denk dan wauw is het weer helemaal anders.
  Ik loop soms wel eens tegen niks zien op mijn manier aan.. kom dan thuis met een veertje of een vallend blad dat dan toch ook weer heel mooi is.
  Heel veel doet het met me de stilte ineens oog en oog met een ree of ander dier staan ja ik geniet daarvan.
  Wat ik zou willen leren is om in bepaalde momenten te weten dit kun je beter zus of zo doen.
  Ik kan wel zeggen dat ik gevorderd ben maar als we met een klein groepje de natuur intrekken leer ik toch elke keer weer wat bij.
  Ik heb toch op mijn lijstje staan om eens mee te gaan op foto reis bv naar Schokland ofzo.
  Ik heb altijd mijn camera bij me woon in de NOP rij dus dagelijks door de natuur ik zie altijd wel wat nu zijn er weer veel ganzen op het veld daar ga ik straks eens kijken. En het IJsselmeer vlakbij.

  Bedankt voor de tips elke keer ik heb er veel aan,,

  vr groet Trijnie van Kalsbeek

 5. 1. Dezelfde omgeving is elke anders.
  2. Compositie en creativiteit is bij mij onder de maat,
  3. en dat dempt de motivatie.
  4 Ik zou graag meer willen weten over het effect van de verschillende soorten licht op de foto.
  5. Veel te weinig, enkele malen per jaar.
  6. Theoretisch gezien hoor ik tot de gevorderden. Beheers mijn toestel volledig, ook buiten de “A-stand”.
  Door te weinig praktijk gaat hier jammer genoeg veel van verloren.

  1. Hoi Ruud,
   Heel erg bedankt voor het beantwoorden van de vragen.
   Ik hoop dat de tips uit dit blog je inspireren om meer fotodagen voor jezelf in te plannen!
   Leuke vraag over licht. Kun je je vraag nog iets voor me verduidelijken?
   Bedoel je verschillende soorten lichtbronnen, zoals zonlicht, TL-licht of halogeen?
   Of doel je meer op de verschillende lichtintensiteiten die je gedurende de dag hebt, zoals hard licht midden op de dag, zacht warm licht tijdens het gouden uur en koel licht tijdens het blauwe uur?
   Hartelijke groeten,
   Toine

 6. Goede morgen Toine, dank voor je goede wensen. Ook ik wens jou en je gezin een heel goed 2016.
  Over jouw vragen:
  Kijkend naar jouw onderscheid in ervaring kom ik tot de conclusie, dat ik mezelf moet beschouwen als gevorderde.
  Woonachtig in Den Helder, een stad die erg wordt ondergewaardeerd. Den Helder heeft een prachtige natuuromgeving van duinlandschappen, strand, dijk, havengebied, enz.
  Minstens eenmaal per week maak ik fietstochtjes in de omgeving, met fototoestel. Bij voorkeur in de vroege ochtend. Door het fotograferen en het lezen in fotoleerboeken ben ik anders naar mijn omgeving gaan kijken. Minder vluchtig. Een paar jaar lid geweest van een fotoclub, maar dan leg ik mezelf teveel eisen op om te moeten presteren. Dus is het meer het vrijblijvende (ik zie wel) wat me het meeste genoegen oplevert.
  Mijn ‘gereedschap’ is een grote compact Sony DSC-HX1 van 2009, waar ik alle instellingen op kan maken, en een spiegelreflex Sony alpha 350, met diverse lenzen.
  Ook als ‘oprechte’ amateur heb je natuurlijk een ‘afzetgebied’ nodig. Soms zie ik kans de krant te halen, en eenmaal per week maak ik een rapportje naar mijn kegelclub over behaalde resultaten van de vorige avond, en voeg daar 1 of 2 foto’s aan toe.
  Terug kijkend naar alle gemaakte foto’s merk ik zelf soms een ‘uitschieter’, “yesss”, maar in het algemeen hebben mijn foto’s het niveau ‘leuke kiek’. Het leren gaat door het vele doen, en het kijken naar anderen.
  Vriendelijke groet,
  Minne Dijkstra

  1. Hallo Minne,
   Bedankt voor je uitgebreide reactie.
   De omgeving van Den Helder is zeker prachtig.
   Ik vind het er heerlijk wandelen in de duinen of op het strand 🙂
   Veel plezier met je fotografie gewenst.
   Hartelijke groet,
   Toine

 7. 1. Ik kan me blijven verwonderen in de natuur. Het is nergens hetzelfde.
  2. De compositie. Soms denk ik een leuke foto gemaakt te hebben, maar eenmaal op de computer bekeken te hebben valt het dan weer tegen.
  3. Soms ontmoedigt mij dat.
  4. Compositie.
  5. Verschillend, maar veel te weinig. Meestal maar 1x per week en als het tegenzit 1x per twee weken. Het weer houd mij toch wel een beetje tegen.
  6. Gevorderde, maar ik weet nog lang niet alles.

  1. Hoi Jacob,
   Leuk dat je de vragen beantwoord hebt.
   Ik hoop dat je met de tips van deze week nog vaker kunt fotograferen.
   En probeer eens te gaan fotograferen bij minder optimaal weer; de resultaten zouden je kunnen verrassen!
   Hartelijke groeten,
   Toine

 8. Met veel interesse lees ik iedere keer je tips en trucks Ook ik ben liefhebber van natuurfotografie en vooral vogels en dieren in de natuur in hun biotoop Wel heb ik nog problemen met de instellingen van vliegende vogels Sluiter Diafragma enz om ze zo mooi scherp in beeld te brengen Ik heb een Nikon D7200 en speciaal een lens 150/600 mm aangeschaft kan je mij enkle tips betreffende instellingen meegeven

  1. Hoi Willy,
   Bedankt voor je reactie en je complimenten.
   Ik heb zelf meer ervaring met landschappen en stilstaande natuur, dan met vliegbeelden van vogels.
   Veel tips kan ik je hierover niet geven, maar waar je gebruik van kunt maken is de 3D-tracking voor je autofocus.
   Verder zou ik me focussen op de sluitertijd die je wilt gebruiken en daarop het diafragma en de ISO-waarde aanpassen.
   Het meetrekken van je camera en tegelijkertijd scherpe beelden maken, is een flinke uitdaging, dus oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
   Heel veel succes!
   Toine
   P.S. Misschien is er een vogelaar onder de lezers die meer tips kan geven?

 9. 1.De natuur is voor mij terug naar de eenheid van mens en natuur, mijn foto’s gaan over de beleving ervan
  2. dat ik soms mijn camera niet bij me heb, onder de verkeerd omstandigheden in de natuur ben (licht)
  3. roept teleurstelling op
  4. de extreme situaties kunnen vastleggen
  5. een keer per week, goede voornemen is 3 keer per week
  6. vergevorderde die nog van alles wil leren

Geef een reactie of stel je vraag hieronder