Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Natuurlijk wil ik beginnen met je het allerbeste toe te wensen voor 2016. Op een jaar met goede gezondheid, heel veel liefde, prachtig licht en bijzondere momenten!

Vind jij het ook heerlijk om te gaan fotograferen in de natuur, maar doe je het eigenlijk niet zo vaak als je zou willen? Deze week geef ik je drie tips om het je dit jaar makkelijker te maken tóch te gaan.

 

Tussen Kerst en Oud en Nieuw waren wij (m’n man, m’n zoontje van zes en ik) dit jaar lekker thuis. Heerlijk een beetje rommelen in huis en verder weinig afspraken. Dat gaf me mooi de tijd om terug te blikken op 2015. En om mooie plannen te maken voor 2016!

Een van de dingen die ik me realiseerde, is dat ik voor mezelf wel duidelijk heb wat ik graag wil bereiken met Fotograferen in de natuur, maar dat ik dat nog nooit goed naar buiten heb gecommuniceerd.

 

Mijn passie is de natuur.

 

De natuur is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Iedere keer wanneer ik ga wandelen, kan ik me verwonderen over de schoonheid en vindingrijkheid van de natuur. En daarbij maakt het eigenlijk niet uit of ik een nieuwe omgeving verken, of me juist op zeer bekend terrein begeef.

Daarnaast brengt de natuur mij ontspanning. Door de rustige omgeving lijken mijn gedachten zich haast als vanzelf te ordenen. En na een heerlijke bos- of strandwandeling kom ik altijd met meer energie terug dan dat ik erheen ging.

 

Toen ik jaren geleden begon met fotograferen, deed ik dat vooral tijdens mijn vakanties. Ik wilde me de mooie plekken die ik bezocht levendig kunnen blijven herinneren. En daarom legde ik ze vast op foto’s.

Inmiddels zijn mijn eigen herinneringen niet meer de enige drijfveer voor mijn fotografie. Ik wil ook graag dat mijn zoontje – en later ook zijn eventuele kinderen en kleinkinderen – weet hoe de natuur er nu uitziet.

En daarmee kom ik bij een nog veel belangrijker punt. Ik hoop dat mijn zoon later met zijn (klein)kinderen kan genieten van een natuur die net zo mooi en divers is, als de natuur zoals wij die nu kennen. En om dat te kunnen bereiken, moeten we nu respectvol met de natuur omgaan.

 

Door mijn foto’s en kennis over natuur- en landschapsfotografie te delen, wil ik jou en anderen graag inspireren. Ik vind het ontzettend leuk om je te helpen met het zetten van de volgende stap in je fotografie. Zodat jij natuurfoto’s maakt waar je trots op bent en die je vol enthousiasme weer laat zien aan anderen.

Ik geloof dat niet alleen ik, maar ook jij op die manier de mensen om je heen kan inspireren om met respect met de natuur om te gaan. Zodat we – ook in de toekomst – van de natuur kunnen blijven genieten.

 

Nou, dat was een wat langere introductie dan je van me gewend bent. Maar dit leek me een mooi moment om je eens te vertellen waarom ik de dingen doe die ik doe. Waarom ik mijn blogartikelen schrijf en waarom ik fotografieworkshops geef.

 

Jouw verhaal

Ik ben ook heel benieuwd naar jouw verhaal. Waarom jij fotografeert in de natuur, waar je tegenaan loopt en wat je graag zou willen leren. Want op basis van jouw antwoorden, kan ik mijn tips beter op jou afstemmen. En met betere tips maak je weer mooiere foto’s 🙂

Zou je onderstaande vragen voor me willen beantwoorden? Dat kan onderaan dit blog, waardoor je misschien ook andere lezers inspireert. Maar het mag ook gewoon per mail (via contact), als je dat fijner vindt.

 1. Waarom fotografeer jij natuur en/of landschappen?
 2. Waar loop je nu tegenaan in je fotografie?
 3. Wat doet dat precies met je?
 4. Wat zou je echt graag willen leren over natuur- en landschapsfotografie?
 5. Hoe vaak fotografeer je in de natuur?
 6. Op welk niveau schat jij jezelf in?
  • beginner: je kunt je camera nog niet handmatig instellen of hebt hier moeite mee
  • gevorderde: je kunt zonder problemen je camera handmatig instellen
  • vergevorderde / semi-pro: je exposeert en/of verdient af en toe geld met je foto’s
  • professional: je verdient (een deel van) je inkomen op basis van fotografie

 

Fotografeer je niet zo vaak als je zou willen?

Vind jij het ook heerlijk om te gaan fotograferen in de natuur, maar doe je het eigenlijk niet zo vaak als je zou willen? Hieronder geef ik je drie tips om het je dit jaar makkelijker te maken tóch te gaan.

 

1. Plan fotodagen van tevoren in
Door dagen in te plannen in je agenda, creëer je ruimte voor jezelf en je fotografie. Op die manier kruipt er niet stiekem een afspraak halverwege de dag in je agenda, waardoor je niet op pad kunt gaan.

Dit heeft drie voordelen. Allereerst ga je lekker een dag de natuur in en met je fotografie aan de slag. Ten tweede besteed je je tijd aan iets dat je leuk vindt. En tot slot laat je je gedachten even helemaal varen en kom je ontspannen en met meer energie weer terug.

 

2. Maak een afspraak met iemand anders
Wanneer je samen met iemand afspreekt die ook graag in de natuur fotografeert, heb je een stok achter de deur om ook echt te gaan. Je zegt dan minder snel de afspraak af.

Bovendien is het gezellig om je ervaringen met iemand te delen. Maak er een leuk uitje van en haal achteraf nog eens samen herinneringen op aan die mooie dag.

 

3. Laat je niet tegenhouden door het weer
Uiteraard adviseer ik je niet om bij gladheid en ijzel de weg op te gaan. Maar een beetje regen kan helemaal geen kwaad en laat de kleuren in je foto’s spreken. Mist kan storende elementen laten verdwijnen. En sneeuw geeft de natuur een totaal andere aanblik.

Bij regen en sneeuw is het natuurlijk wel handig om je apparatuur en jezelf goed tegen het vocht te beschermen. Maar laat je eens verrassen door wat de verschillende weersomstandigheden je voor een foto’s op kunnen leveren.

 

ToineWesten_20141105__DSC9146
Ook zware bewolking kan veel sfeer aan je foto’s toevoegen; IJsland, 6 s | f / 11| ISO 100 | 52 mm.

 

Wat ga jij doen om dit jaar vaker op pad te gaan? Laat het hieronder in de reacties even weten.

Heel veel fotografieplezier in 2016!