Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Botanische tuinen herbergen vaak prachtige verzamelingen van levende planten en bomen.
Ben je op zoek naar een bron van inspiratie voor het fotograferen van bloemen en planten?
Bezoek dan eens een botanische tuin!

Dit arikel geeft informatie over alle 27 botanische tuinen in Nederland.
 

De meeste botanische tuinen zijn oorspronkelijk opgericht voor onderzoek en onderwijs. Naast deze functie richten ze zich tegenwoordig ook vaak op publiekseducatie. In Nederland zijn 27 botanische tuinen voor het publiek toegankelijk. Deze zijn verspreid over 24 plaatsen in het land. De oudste tuin bevindt zich in Leiden en viert dit jaar een jubileum vanwege haar 425-jarig bestaan.

De 24 Botanische tuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) organiseren dit jaar samen één tentoonstelling getiteld Beschermde Planten (t/m 22 december 2015).

De tuinen laten zo via de verhalen van de planten hun stem horen over het belang van biodiversiteit. In elke tuin worden tien planten uitgelicht met een felrode lijst omdat ze op een Rode Lijst van bedreigde planten staan.

BeschermdePlanten
 

In onderstaand overzicht vind je alle 27 botanische tuinen op alfabetische volgorde van plaatsnaam, met het adres en een korte beschrijving.
 

1. Aalsmeer

Historische Tuin
Praamplein, 1431 CV, Aalsmeer

Het Tuinbouwmuseum de Historische Tuin voert u terug in de tijd en brengt de rijke Aalsmeerse geschiedenis in beeld. Langs het 450 meter lange tuinpad vindt de bezoeker een uitgebreide collectie geurende en soms jeugdsentiment oproepende planten en bloemen.
 

2. Alkmaar

Hortus Alkmaar
Berenkoog 37, 1822 BH, Alkmaar

Hortus Alkmaar is een botanische tuin, gespecialiseerd in geneeskrachtige kruiden. De tuin bevat een collectie van ruim 600 soorten en vormt een oase van rust op het bedrijventerrein Beverkoog.
 

3. Ambt Delden

Landgoed Twickel
Twickelerlaan 7, 7495 VG, Ambt Delden

Kasteel Twickel ligt temidden van een prachtig landgoed van 4000 hectare. Het afwisselende landschap bestaat uit zacht glooiende akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Daartussen slingeren zich beken en houtwallen. Cultuur en natuur gaan op Twickel harmonieus samen.
 

4. Amsterdam

Hortus Botanicus Vrije Universiteit
Van der Broechorststraat 8, 1081 BT, Amsterdam

Naast het beheer van de plantencollectie wordt de VU Hortus multifunctioneel gebruikt. Hierbij speelt zij in op de duurzaamheid van, en de groene meerwaarde voor, de Zuidas in Amsterdam.
 

StudioWesten_20110312__DSC7409
De Hortus Botanicus in Leiden heeft een grote collectie vleesetende planten.
 

5. Amsterdam

Hortus Botanicus
Plantage Middenlaan 2A, 1018 DD, Amsterdam

De Hortus Botanicus Amsterdam ligt in het centrum van de stad, maar vormt een oase van rust; een bloemrijke verademing tussen alle geluiden van de stad. Het is een prachtige, intieme tuin met een bijzondere collectie planten.
 

6. Apeldoorn

Paleis Het Loo
Amersfoortseweg, 7313 AA, Apeldoorn

Het Paleispark is een wandelpark dat van oudsher diende ter ontspanning van de koninklijke bewoners van Het Loo en hun gasten. Het paleispark is onderdeel van Kroondomein Het Loo. In het Paleispark zijn acht wandelroutes die variëren in lengte.
 

7. Arnhem

Koninklijke Burgers’ Zoo
Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH, Arnhem

Burgers’ Zoo is natuurlijk bekend als dierentuin. Maar de dieren in deze dierentuin vertegenwoordigen niet alleen hun wilde soortgenoten, maar vormen ook de verbinding naar hun oorspronkelijke leefgebieden (biotopen) en de planten en dieren die daar in voorkomen. Daarmee is dit de ideale plaats om je niet alleen te verdiepen in de biologie van de dieren, maar ook in die van de planten.
 

8. Arnhem

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89, 6816 SJ, Arnhem

Het Openluchtmuseum heeft verschillende tuinen. De tuinen zijn zoveel mogelijk ingericht passend bij het tijdsbeeld van het tentoongestelde gebouw, of representatief voor het gebied waar het gebouw oorspronkelijk stond.
 

9. Buitenpost

Botanische Tuin De Kruidhof
Schoolstraat 29B, 9285 NE, Buitenpost

De Kruidhof heeft 17 thematuinen, elk met hun eigen unieke plantencollecties en bijzonderheden. In totaal groeien er zo’n 2.000 plantensoorten in deze gevarieerde tuinen.
 

10. De Lutte

Arboretum Poort Bulten
Lossersestraat 68, 7587 PZ, De Lutte

Het parkachtig aangelegde Arboretum Poort Bulten is een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur. In deze tuin groeien ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.
 

11. Delft

Botanische Tuin TU Delft
Poortlandplein 6, 2628 BC, Delft

De ‘Cultuurtuin voor Technische Gewassen’ is ontstaan uit de behoefte om planten te kweken voor het onderzoek en het onderwijs in technologische toepassingen van gewassen uit alle klimaatzones. Een steeds belangrijker functie van de Botanische Tuin is de ontvangst en de educatie van het algemene publiek, o.a. via wisselende exposities en rondleidingen. Voor het natuurminnende publiek is de Tuin toegankelijk in alle seizoenen.
 

12. Den Helder

Oranjerie De Groene Parel
Soembastraat 83, 1782 SM, Den Helder

Oranjerie De groene Parel is gelegen in de binnenstad van Den Helder. De tuin heeft niet alleen een schitterende collectie tropische planten, maar ook de grootste Japanse tuin met stromend water in Nederland. Daarnaast leven er ook schildpadjes en koikarpers in de vijver van de Japanse tuin en vlinders en vogeltjes in de Palmkas.
 

StudioWesten_20110312__DSC7497
De voorjaarsbloeiers trekken ook insecten aan om te fotograferen.
 

13. Doorn

Von Gimborn Arboretum
Velperengh 13, 3941 BZ, Doorn

In het hart van de Provincie Utrecht ligt een unieke groene schatkamer met vele duizenden boom- en struiksoorten uit alle delen van de wereld. Het arboretum is aangelegd in landschapsstijl met kronkelende paden, slingerende waterpartijen en doorkijkjes. De soorten zijn in de loop van vele jaren verzameld voor wetenschappelijk onderzoek tijdens expedities of als zaad geruild met andere arboreta of botanische tuinen. Sommige planten zijn erg zeldzaam. Het arboretum probeert deze planten voor de toekomst te bewaren voor publiek en wetenschap.
 

14. Haren

Hortus Haren
Kerklaan 34, 9751 NN, Haren

De Hortus botanicus Haren is een van de oudste botanische tuinen van Nederland. De Hortus heeft twintig hectare aan tuinen en ligt ten noorden van het dorp Haren, vlakbij de stad Groningen. Op het terrein bevinden zich een groot aantal, heel verschillende tuinen. Zo is er een wilde plantentuin (Laarmantuin), een Keltische tuin en een Chinese tuin (met authentiek Chinees theehuis).
 

15. Harskamp

Passiflora Hoeve
Oud Willigerweg 1, 6732 GB, Harskamp

‘De Passiflorahoeve’ is een zorgboerderij, die ook voor het publiek toegankelijk is. Wat deze hoeve uniek maakt, is haar grote collectie met meer dan 400 verschillende Passiflora’s, ruim 120 soorten Aristolochia’s, 300 Fuchsia’s en 100 Hibiscussen. In de vlindertuinen vliegen vele soorten tropische en Europese vlinders rond.
 

16. Hilversum

Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125, 1217 PJ, Hilversum

Het Pinetum Blijdenstein is een botanische tuin, gespecialiseerd in Coniferen. Naast de coniferencollectie zijn er verzamelingen van Cycaspalmen, Ephedra’s, Tasmaanse flora en Rhododendrons. Deze collectie is van groot belang voor de instandhouding van zeldzame soorten (behoud van de biodiversiteit) en voor het verkrijgen, behouden en verspreiden van kennis daarover. De collectie telt verscheidene soorten die in de natuur met uitsterven bedreigd zijn.
 

17. Kerkrade

Botanische tuin Kerkrade
St. Hubertuslaan 74, 6467 CK, Kerkrade

In Kerkrade vindt u een unieke internationaal geregistreerde Botanische Tuin. De tuin is in 1939 aangelegd door de bekende landschapsarchitect John Bergmans (1892-1980) uit Oisterwijk. Hij heeft een Engelse landschapstuin ontworpen waarin het aangenaam wandelen is met prachtige zichtlijnen in de tuin. Het ontwerp en de aanleg van de tuin is als rijksmonument beschermd. In de verwarmde tuinkas treft u een voor Nederland unieke collectie van Madagaskar vetplanten aan.
 

18. Leiden

Hortus botanicus Leiden
Rapenburg 73, 2311 GJ, Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland, gesticht door de Universiteit Leiden in 1590. Bij mooi weer is het heerlijk dwalen door de tuin, waar allerlei bijzondere planten zijn te vinden. De Wintertuin toont u de soms eeuwenoude palmvarens en een grote collectie vleesetende planten. In de tropische kassen vindt u vele verschillende soorten, van varens en orchideeën tot exotische aronskelken. De parel van de Hortus, Victoria amazonica, is te bewonderen in de Victoriakas.
 

StudioWesten_20080824__DSC4687
Victoria Amazonica, de parel van de Hortus Botanicus in Leiden.
 

19. Limmen

Hortus Bulborum
Zuidkerkenlaan 23A, 1906 AC, Limmen

In Hortus Bulborum zijn inmiddels meer dan 4000 verschillende voorjaarsbolgewassen verzameld. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit tulpen, narcissen en hyacinten. Daarnaast zijn er verzamelingen fritillaria en krokussen opgeplant, vooral van de Vernus-groep. Bijzonder aan deze museumtuin is dat er tevens honderden oude soorten te zien zijn, van vóór 1900, die niet of nauwelijks meer commercieel worden gekweekt.
 

20. Nijmegen

Hortus Nijmegen
d’Almarasweg 22D, 6525 DW, Nijmegen

De Botanische Tuin kenmerkt zich door verschillende nagebootste landschappen met overwegend ‘natuurlijke’ vegetaties. Zo zijn er bloemrijke kalkgraslanden te vinden, een holle weg, een vijver met aangrenzend moerasgebied, een heidegebied en verschillende bostypen met karakteristieke ondergroei en veel zogeheten stinsenplanten. Imposant is het Alpinum, een rotsheuvel met inheemse en uitheemse plantensoorten.
 

21. Oudenbosch

Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch
Achter ‘t postkantoor 1 (voorheen Markt 46), 4731 PM, Oudenbosch

Het arboretum Oudenbosch legt zich toe op het verzamelen van bomen en struiken van het geslacht Aesculus (Paardenkastanje) en Viburnum (Sneeuwbal) uit de gematigde streken van Azië en de Calycanthaceae (Specerijstruikfamilie). De lanen in deze bomentuin en de vele plaatsen met bankjes nodigen uit voor een wandeling of om even te gaan zitten.
 

22. Pieterburen

Domies Toen
Hoofdstraat 76, 9968 AG, Pieterburen

Domies Toen, tuin van de dominee, herbergt een verrassende verscheidenheid aan sferen: het parkachtige van vijvers en oude bomen, formele vormen van buxushaagjes en rozenperken, het weelderige van bloemenweiden vol inheemse plantensoorten, en in het voorjaar natuurlijk vele stinzenplanten. Daarnaast is Domies Toen een tuin in Engelse landschapsstijl – in het Gronings: slingertoen.
 

23. Putten

Landgoed Schovenhorst
Garderenseweg 93, 3881 GK, Putten

Het 160 jaar oude landgoed Schovenhorst is vermaard om zijn bomentuinen. Om na te gaan welke boomsoorten geschikt zouden zijn voor de Nederlandse bosbouw zijn bomen uit de hele wereld hier samengebracht. Dwalend door de bomentuinen ontdek je majestueuze bomen van exotische komaf, natuurlijke en door de mens gemaakte kunstwerken en stille paadjes die je fantasie prikkelen. Het hoogtepunt, de Bostoren, laat je het bos van een andere kant zien.
 

24. Rotterdam

Diergaarde Blijdorp
Blijdorplaan 8, 3041 JG, Rotterdam

Door het laten zien van dieren en planten probeert Blijdorp haar bezoekers bewust te maken van de bijzonderheid en de waarde van de natuur en de organismen daar binnen. Diergaarde Blijdorp is niet alleen een geweldige dierentuin, maar zorgt ook voor de natuur. Blijdorp beheert dan ook een collectie bijzondere planten.
 

25. Rotterdam

Trompenburg Tuinen en Arboretum
Honingerdijk 86, 3062 NX, Rotterdam

Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtig aangelegde plantentuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. Een belangrijk onderdeel van de collectie wordt gevormd door de Quercus (eiken), Fagus (beuken), Ilex (hulst) en Hosta. De tuin ligt aan de rand van het centrum van Rotterdam in de wijk Kralingen en is een ware schatkamer voor plantenkenners en een weldaad voor wandelaars op zoek naar rust in een drukke stad.
 

26. Utrecht

Botanische Tuinen Utrecht
Budapestlaan 17, 3584 CD, Utrecht

De Utrechtse Botanische Tuinen zijn een onderdeel van de Universiteit Utrecht en liggen in het hart van het universitaire centrum De Uithof. De Tuinen, met een oppervlakte van 9 hectare, zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk. Hier vindt u de prachtige Rotstuin, de Systeemtuin, de (sub)tropische collecties in het Kassencomplex, het Buitenfort, de Thematuin en de Diertjestuin.
 

27. Wageningen

Belmonte Arboretum
Generaal Foulkesweg 94-A, 6703 DS, Wageningen

Het landgoed Belmonte, wat mooie berg betekent, werd door Wageningen UR (toen nog de Landbouwuniversiteit) aangekocht om haar botanische tuin De Dreijen uit te kunnen breiden. Belangrijke collecties in het Belmonte Arboretum zijn ondermeer het geslacht Rhododendron en de Rozenfamilie, met als belangrijke vertegenwoordigers de Rozen, Sierkersen, Sierappels, Sierperen, Meidoorns en Lijsterbessen. Dit zijn alle bomen en heesters die dus rijk vertegenwoordigd zijn in het Arboretum op de Wageningse Berg.
 

StudioWesten_20140918__DSC7920
Het wandelpad langs de oude Kastanje in de Hortus Botanicus Leiden.
 

Dit artikel werd ook gepubliceerd op natuurfotografie.nl.