Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Als er één land is dat mij – en vele andere natuurfotografen – trekt, dan is het IJsland. De natuur is ruig en zeer afwisselend. Maar waar moet je naartoe en welke activiteiten mag je echt niet missen?

 

Hieronder vind je 10 tips – in willekeurige volgorde – voor fotogenieke belevenissen tijdens een bezoek aan IJsland.

 

1. Geysir

Een van de bekendste natuurlijke attracties van IJsland zijn de geisers. De meest actieve geiser is Strokkur, het kleine broertje van Geysir – de naamgever van de geisers. Strokkur spuit gemiddeld elke 7 minuten een waterkolom die wel 30 meter hoog kan zijn.

 

IJsland, geiserDe waterbel vlak voordat Strokkur spuit.

 

2. Solfataren (modderpoelen)

Op verschillende plaatsen op het eiland zijn solfataren te vinden. Dit zijn openingen in de aardkorst waar warme tot hete zwavelhoudende dampen en gassen uit ontsnappen. De geur is onmiskenbaar 😉 Een prachtig solfatarenveld is bijvoorbeeld te vinden bij Mývatn.

 

IJsland, solfatarenEen borrelende modderpoel.

 

3. Papegaaiduikers

IJsland is een eldorado voor vogelliefhebbers en papegaaiduikers vormen voor velen een hoogtepunt. Deze vogels leven het grootste gedeelte van hun leven op zee, maar komen aan land om te broeden. Tijdens de broedperiode, van april tot half juni, zijn deze gebieden afgesloten. Maar daarna kun je de vogels bewonderen tot in augustus.

 

IJsland, papegaaiduikerEen papegaaiduiker in de vlucht.

 

4. Watervallen

Watervallen zijn er in alle soorten en maten. Persoonlijk vind ik de Seljalandsfoss het leukste, omdat je hier via een glibberig paadje achterlangs kunt lopen. Maar andere prachtige watervallen zijn bijvoorbeeld Gullfoss, Dynjandi, Skógafoss, Hraunfossar, Svartifoss en Dettifoss.

 

IJsland, SeljalandsfossUitzicht vanachter de Seljalandsfoss.

 

5. Landmannalaugar

Landmannalaugar ligt in het binnenland van IJsland en is alleen met een 4×4 te bereiken in het zomerseizoen. Dit gebied staat bekend om zijn kleurrijke ryolietbergen en je kunt hier fantastische wandelingen maken. Ook kun je heerlijk baden in de warme beek.

 

IJsland, ryolietbergenGekleurde ryolietbergen in Landmannalaugar.

 

6. Warme bronnen

Over het gehele eiland zijn natuurlijke warme bronnen te vinden en in een aantal hiervan kun je ook heerlijk baden. Sommigen zijn klein en liggen in een prachtige natuurlijke omgeving. Anderen zijn aangelegd, maar worden wel gevoed vanuit een natuurlijke bron. Het bekendste bad is de Blue Lagoon, waar een volledig wellness centrum omheen gebouwd is.

 

IJsland, warme bronEen warme bron met een meter doorsnede, precies groot genoeg voor z’n tweeën.

 

7. Walvissen spotten

In de wateren rondom IJsland leven verschillende soorten walvissen en het is absoluut een aanrader om deze geweldige dieren te gaan bewonderen. Het walvisseizoen loopt van mei tot en met september. Mooie tochten en cruises kun je onder andere maken vanuit Húsavik, dat ook wel de walvishoofdstad van Europa wordt genoemd.

 

IJsland, walvisWalvissen spotten, een geweldige ervaring.

 

8. Jökulsárlón

In het zuidoosten van IJsland ligt Jökulsárlón, het grootste gletsjermeer van IJsland. De ijsschotsen in dit meer hebben prachtige vormen en kleuren, variërend van wit tot helderblauw, grijs en zwart. Je kunt ook een tocht over het meer maken met een amfibievoertuig en met een beetje geluk zie je hier ook zeehonden.

 

IJsland, JokulsarlonDe prachtige ijsschotsen in Jökulsárlón.

 

9. Gletsjers en ijsgrotten

Onder begeleiding van een ervaren gids kun je het hele jaar door fantastische tochten maken over verschillende gletsjers in IJsland. In het winterseizoen is het ook mogelijk om ijsgrotten te bezoeken onder de gletsjers. Deze excursies zijn meer dan de moeite waard.

 

IJsland, ijgrotAlle tinten blauw in een ijsgrot onder de gletsjer Breiðamerkurjökull.

 

10. Noorderlicht

En dan tot slot het sprookjesachtige noorderlicht. Door de gunstige ligging van IJsland is de kans hier relatief groot dat je het noorderlicht ’s nachts kunt zien. De zichtbaarheid is afhankelijk van de activiteit van de zon en een donkere, heldere hemel. Dus je hebt wat geluk nodig, maar des te groter is de beloning als je dit natuurfenomeen mag meemaken!

 

IJsland, noorderlichtNoorderlicht boven een gletsjermeer.

 

Er is werkelijk van alles te zien en te doen op IJsland en de lijst had nog veel langer kunnen zijn…

 

Must see

Wat zou jij echt absoluut niet willen missen?
Of heb je nog aanvullingen van wat iemand anders zeker gezien moet hebben?
Laat het hieronder even weten!

 

Gefascineerd door IJsland?

Wil je nog meer horen over IJsland? Bijvoorbeeld hoe je het noorderlicht fotografeert. Of hoe een gletsjer er vanbinnen uitziet. Meld je dan aan voor het gratis webinar: IJs en noorderlicht in IJsland.

Dit artikel verscheen ook op natuurfotografie.nl.