Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Deze week werd ik 40. Maar de week ervoor kreeg ik al een pre-verjaardagscadeautje.

We waren die avond op het strand. Het was al dagen warm weer en er stond een oostenwind. De ideale omstandigheden voor zeevonk, oftewel het lichten van de zee. We besloten te blijven in de hoop het te zien.

 

Maar wat is zeevonk eigenlijk? Zeevonk is een eencellige alg van 0,5 tot 1 mm groot, die leeft in de zee. Het bijzondere aan deze alg is zijn afweermechanisme.

Als de alg sterk bewogen wordt, gaat hij namelijk licht geven. Dit ontstaat door een chemische reactie, die bioluminescentie wordt genoemd. Zijn wetenschappelijke naam Noctiluca scintillans betekent dan ook letterlijk vertaald “flitsend nachtlichtje”.

 

Maar zeevonk komt niet op bestelling. Je moet een behoorlijke dosis geluk hebben, wil je het kunnen zien. De omstandigheden moeten goed zijn, zodat de alg tot bloei komt in de ondiepe kustwateren.

En ook al is het bij de ene kustplaats zichtbaar, dan kan het een stukje verderop nauwelijks of helemaal niet te zien zijn. Deze ongrijpbaarheid maakt het extra bijzonder.

 

Als kind had ik zo’n lichtende zee weleens meegemaakt. En het stond nu al een aantal jaar op m’n verlanglijstje om nog eens te fotograferen.

Ik ben de laatste jaren al vaker naar het strand geweest om het te proberen. Maar meer dan een enkele alg heb ik niet gezien.

 

zeevonk waarbij slechts 1 alg zichtbaar isIn deze foto zie je een enkele alg die oplicht in de golf. Op de achtergrond zie je nachtvissers aan het werk. De instellingen voor de foto zijn: 1 seconde, f/2.8, ISO 1600, 24 mm en vanaf statief.

 

Deze keer verliep gelukkig voorspoediger. En ik vond het fantastisch om dit prachtige natuurverschijnsel samen met m’n man en zoontje mee te maken 🙂

 

een golf licht op door zeevonkDeze hele golf lichtte prachtig op door zeevonk. Ik maakte de foto vanaf statief met 1 seconde sluitertijd, diafragma f/2.8, ISO 1600 en een brandpuntsafstand van 24 mm.

 

Ik ben superdankbaar dat ik dit heb kunnen zien en fotograferen. Maar ik weet dat zeevonk ook nog veel beter zichtbaar kan worden.

Het fotograferen van zeevonk blijft nog wel even op m’n verlanglijstje staan, denk ik. Dit mysterieuze verschijnsel zou ik graag nog eens in zijn volle glorie willen meemaken en vastleggen.

 

Hartelijke groeten,

Toine

 

P.S.
De workshops van afgelopen voorjaar zijn allemaal verplaatst naar na de zomer. Ze vinden plaats in hele kleine groepjes van maximaal vijf personen. Mocht je zin hebben om jezelf op fotografisch gebied verder te ontwikkelen, dan vind je hier een overzicht van de workshops.

Zie je ook een klein groepje niet zitten, of wil je liever leren op je eigen tempo? Dan kun je ook kiezen voor een privé workshop.