Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Regelmatig krijg ik de vraag wat de beste camera instellingen zijn om, bijvoorbeeld, een landschapsfoto te maken.

 

Deze vraag is heel begrijpelijk. Maar mijn reactie is dat dé beste instellingen niet bestaan. Die instellingen hangen af van de omstandigheden waarin je fotografeert en hoe jij graag wilt dat de foto eruit komt te zien.

Wil je bijvoorbeeld een technisch goed belichte foto maken die de omgeving zo natuurgetrouw mogelijk laat zien? Of kies je juist liever voor een wat creatievere insteek? De foto die jij in gedachten hebt, bepaalt wat hiervoor de beste instellingen zijn.

Wanneer je fotografeert met je camera op de automatische stand, dan kiest de camera de instellingen. De camera kan natuurlijk niet weten welke foto jij voor ogen hebt. Dus soms kiest hij instellingen die aansluiten bij jouw idee, maar andere keren levert het een totaal ander resultaat op dan jij had verwacht. Vaak met teleurstelling tot gevolg.

 

Zelf de camera instellingen kiezen

Door de camera zelf handmatig in te stellen, kun je precies die instellingen kiezen die passen bij het idee voor jouw foto. Hierdoor bepaal je dus zelf (en niet de camera) hoe de foto eruit komt te zien!

Wanneer je creatievere foto’s wilt gaan maken, bijvoorbeeld met lange sluitertijden, dan wordt het nog belangrijker dat je zelf weet hoe je de instellingen moet kiezen. En ook dat je ze zonder al te veel nadenken kunt instellen en aanpassen aan de situatie.

 

De drie belangrijkste camera instellingen

Eigenlijk zijn er maar drie camera instellingen echt van belang: de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Deze instellingen hebben alle drie invloed op zowel de belichting als de scherpte van de foto. Hieronder heb ik ze heel kort samengevat.

 

Sluitertijd

Met behulp van de sluitertijd stel je in hoe lang er licht op de sensor valt. Hoe langer de tijd, hoe lichter de foto wordt en hoe meer bewegingsonscherpte ontstaat.

 

Diafragma

Het diafragma is een instelbare opening in het objectief waarmee je kunt regelen hoeveel licht er naar binnenvalt op de sensor. Hoe groter de opening, hoe lichter de foto en hoe kleiner het scherptedieptegebied.

 

ISO-waarde

Met de ISO-waarde stel je de gevoeligheid van de sensor in. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe minder licht je nodig hebt om een foto te kunnen maken, maar hoe hoger de kans is op ruis in de foto.

 

Een aantal voorbeelden

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van natuur- en landschapsfoto’s. De camera instellingen staan in het onderschrift bij elke foto. Zo zie je dat deze instellingen sterk kunnen wisselen bij verschillende onderwerpen en omstandigheden.

 

camera instellingen voor landschapsfotografieVoor deze landschapsfoto gebruikte ik de volgende camera instellingen:
6.0 sec, f/11, ISO 100, 24-70 mm @ 38 mm.

 

camera instellingen noorderlichtIn deze “nightscape” zijn de camera instellingen totaal anders:
6.0 sec, f/2.8, ISO 1600, 24-70 mm @ 24 mm.

 

camera instellingen natuurfotografieDe camera instellingen zijn weer volledig anders in deze close-up:
1/400 sec, f/4.0, ISO 100, 150 mm.

 

Alleen voor mensen die meer controle willen over hun camera en hun foto’s

Wil jij leren hoe je zelf het resultaat van je foto’s bepaalt? En wil je aan de slag met het handmatig instellen van je camera, maar heb je dit nog nooit gedaan, of heb je hier moeite mee?

Dan heb ik leuk nieuws!

Ik heb een online training ontwikkeld, die interessant is voor jou als je graag wil leren hoe je je camera handmatig instelt, zodat je zelf de controle over je foto’s hebt. Interesse? Hier lees je meer over de online cursus.

 

Vragen?

Wil je nog iets weten? Bijvoorbeeld over je camera instellingen of over een van de voorbeeldfoto’s? Zet je vraag of je opmerking dan in het reactieveld hieronder.