Fotograferen in de Natuur

verwondering leren omzetten in foto's met een wow-gevoel
fotograferen in de natuur

Als je ergens beter in wilt worden, bijvoorbeeld in fotografie, dan komt dat niet vanzelf aanwaaien. Je zal je erin moeten verdiepen en leren hoe het werkt.
Maar voordat je dat kunt doen, heb je het antwoord nodig op één belangrijke vraag…

 

De belangrijkste vraag

“Stilstand is achteruitgang” wordt weleens gezegd. Dus om vooruit te komen, zal je nieuwe dingen moeten leren. De belangrijkste vraag die je je hierbij kunt stellen is:

“Wat wil ik leren?”

 

Pas wanneer je het antwoord op die vraag helder voor ogen hebt, kun je gaan zoeken naar de mogelijkheden hoe je het kunt leren. Op dat moment komt de tweede vraag om de hoek kijken:

“Wat heb ik nodig om dat leren?”

 

Vaak zijn er verschillende tussenstappen te benoemen om tot jouw gewenste eindresultaat te komen. Meestal hebben deze tussenstappen een bepaalde volgorde. En dan komt automatisch de vraag:

“Wat is de eerste stap die ik kan zetten?”

 

Door de eerste stap te zetten, kom je in beweging. Je merkt dat je de goede kant op gaat en dat geeft energie. Energie die je nodig hebt om de volgende eerste stap te zetten. En de volgende. Net zolang tot je geleerd hebt wat je wilde leren.

 

Sneller leren

Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je graag wilt leren, maakt dat het ook eenvoudiger om te bedenken of je die volgende stap zelf kunt zetten, of dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken.

Sommige mensen vinden het nu eenmaal fijner om zelf alle informatie bij elkaar te zoeken om het op die manier te leren. Terwijl anderen het prettiger vinden om te leren door middel van uitleg en oefeningen waar ze hulp en aanwijzingen bij krijgen, zodat ze snel stappen vooruit kunnen maken.

 

Tijdens mijn workshops vraag ik de deelnemers ook wat zij graag die dag willen leren. Dat levert hele verschillende antwoorden op, zoals:

  • Hoe ik een bloem op de voorgrond scherp krijg en de achtergrond vaag.
  • Hoe ik een mooie compositie maak.
  • Hoe ik met nabewerking mijn foto’s meer kleur geef (ze zijn vaak wat flets).
  • Hoe ik de belichting in mijn foto’s kan verbeteren bij grote lichtcontrasten.

Dit zijn natuurlijk slechts een paar voorbeelden van antwoorden uit verschillende workshops. Het maakt eigenlijk niet uit welk antwoord de deelnemer geeft. Het gaat erom dat iemand zich die dag focust op wat hij of zij wil leren, waardoor dat leren veel sneller gaat!

En ook voor mij geeft dat de mogelijkheid om extra aandacht te geven aan de onderwerpen die de deelnemers interessant vinden. Zo gaat iedereen met een voldaan gevoel naar huis: de deelnemers omdat ze geleerd hebben wat ze wilde leren en ik omdat ik de dag kan afsluiten met enthousiaste en tevreden deelnemers. Hoe kan het nog mooier?

Is er een onderwerp waar jij graag meer over wilt leren? Hou dan je e-mail even in de gaten. Je ontvangt in de komende twee weken een berichtje dat de nieuwe workshops weer online staan.

 

Een persoonlijk voorbeeld

Hieronder geef ik je nog even een persoonlijk voorbeeld met mijn antwoorden op bovenstaande vragen.

“Wat wil ik leren?”

Wat ik graag wil leren, is hoe ik jou het beste kan helpen om een volgende stap in je fotografie te zetten. Ik ben heel benieuwd waar jij tegenaan loopt en wat jij het allerliefste zou willen.

 

“Wat heb ik nodig om dat leren?”

Wat ik nodig heb, zijn antwoorden op mijn vragen. En wie kan me die nou beter geven dan jij?!?

 

“Wat is de eerste stap die ik kan zetten?”

De eerste stap die ik kan zetten, is aan jou te vragen of je me wilt helpen. Dus bij dezen:

“Zou je voor mij deze 3 vragen willen invullen?”

 

Je zou mij er ontzettend mee helpen! En als ik weet waar jij hulp bij kan gebruiken, dan heb ik ook de mogelijkheid om jou te helpen. In de vorm van een blog, vlog, webinar of een workshop over het onderwerp dat jij interessant vindt.

Ik kijk uit naar je reactie!

Je kunt de 3 vragen hier invullen.

Thanx 🙂